Wetsuits en andere benodigdheden om te surfen

Iedereen heeft wel een hobby. Bij de een is dit breien, bij de ander is dit autospotten. Allemaal leuk en aardig, maar er zijn ook hobby’s die wat meer op zoek gaan naar een kick, een beetje adrenaline. Deze hobby’s vereisen ook wat meer skill en wat meer voorbereiding. Wij begrijpen dit als geen ander. Surfen is hier namelijk eentje van. Met surfen ga jij het wijde water op en pak je de gekste golven om hier de allergaafste trucs op te doen. Voor surfen zijn bijvoorbeeld wetsuits handig, maar heb je nog veel meer nodig. In deze blog bespreken we hoe dan ook wat je allemaal nodig hebt voor surfen. Zo kun jij goed voorbereid op pad gaan om te leren mee te gaan op de getijden van het leven!

Wetsuits

Wetsuits zijn van cruciaal belang. Een wetsuit houdt je namelijk warm wanneer het water koud is. Je hebt dit in Nederland vrijwel altijd nodig. Als je op Bali of Hawaï woont, is dat een ander verhaal. In Nederland is het, ook in de zomer, altijd wel handig om gebruik te maken van een wetsuit. Wetsuits zijn er in verschillende soorten en maten, en je kunt er zelfs eentje op maat laten maken. Dan sluit hij nog beter aan op je lichaam. Toch is dit over het algemeen niet nodig, een wetsuit zit meestal voldoende strak en er zijn genoeg maten beschikbaar. Ook zijn er verschillende soorten. Deze soorten bepalen vaak in grote mate of je wetsuit een beetje beschermt tegen kou, of heel erg. Dit is dus afhankelijk van de situaties waar je in wil gaan surfen. Het kan daarom zijn dat je een ander wetsuit nodig hebt voor de zomer ten opzichte van de winter. 

Surfplank

Ook is, naast wetsuits, een surfplank redelijk essentieel, tenzij je een soort Jezus bent die op water kan lopen dan. Je moet een surfplank allereerst niet kiezen op de looks; dan ga je al heel snel de mist in. Ook zul je je moeten beseffen dat een surfplank verschillende niveaus heeft. Zo moet je goed kijken naar het volume van een surfplank. Het volume bepaalt het drijfvermogen. Als je meer volume hebt, heb je minder weerstand wanneer je in het water peddelt. Je ligt hiermee meer op het water waardoor je wendbaarder bent. Om het juiste volume te bepalen heb je je skill niveau nodig en je gewicht. Zo zal een zwaardere surfer meer volume nodig hebben op zijn of haar surfplank. Hoe dan ook; als beginner wil je een dik, breed en lang surfboard. Dit stelt je beter in staat de sport te leren op een gemakkelijke manier. 

Ervaring

Goed, we hebben nu surfplanken en wetsuits besproken. Nu is het tijd voor het echte werk. Wat je nu nog nodig hebt, is ervaring. Zonder ervaring zul je nergens komen. Je zult daarom wat vlieguren moeten maken. Dus, pak je wetsuits en wakeboards en ga dat water op! Je hebt behoorlijk wat ervaring nodig, wil je kunnen balanceren op de golven zoals je dat die ene surfdude hebt zien doen.